APLIKUJ / ZAPISZ SIĘ

APLIKUJ / ZAPISZ SIĘ



Każdy, kto chce studiować w USA musi posiadać wizę studencką F-1. O wizę należy ubiegać się w Ambasadzie lub Konsulacie Amerykańskim, który wymaga przedstawienie dokumentu I-20, wystawionego przez szkołę. BIR Training Center jest uprawniony do wystawiania formy I-20, czyli dokumentu potwierdzającego że zamierzasz rozpocząć naukę. Po otrzymaniu I-20 za szkoły, należy umówić się na spotkanie z konsulem w Ambasadzie USA w Warszawie lub Konsulacie Generalnym USA w Krakowie w celu otrzymania wizy studenckiej F-1.


Jak rozpocząć naukę angielskiego w English Language Institute:


Krok 1. Wypełnij  aplikacje online lub wypełnij do ELI w BIR. Skontaktujemy się z Tobą w ciągu 48 godzin.

Krok 2. W celu wystawienia dokumentu I-20 potrzebne są kserokopie Twojego paszportu oraz aktualny wyciąg z konta bankowego lub konta sponsora. Zgromadzone środki muszą być wystarczające do pokrycia opłat za szkołę oraz kosztów utrzymania w USA.

Krok 3. Dokonaj opłat

  • - Koszty aplikacji,  $250 USD ( akceptujemy czeki, płatność kartą debetową lub kredytową, przelewem na konto bankowe lub zagranicznym przekazem pieniężnym)
  • Opłata SEVIS $200 USD (BIR Training Center może uiścić opłatę w Twoim imieniu, za którą otrzymasz potwierdzenie wpłaty razem z dokumentem I-20, lub możesz wykonać opłatę samodzielnie na stronie internetowej: www.fmjfee.com)

Krok 4. Po otrzymaniu wszystkich wymaganych dokumentów ELI wyśle Ci formę I-20 i dodatkowe informacje o programach w BIR.

Krok 5.Po otrzymaniu dokumentów z BIR umów się na  spotkanie w Ambasadzie  Amerykańskiej w Warszawie lub Konsulacie w Krakowie w celu odbycia rozmowy kwalifikacyjnej do uzyskania wizy studenckiej. Na spotkanie należy przynieść wymagane dokumenty:Ważny paszport

  • Forma  I-20
  • Potwierdzenie wpłaty SEVIS I-901
  • Certyfikaty lub dyplomy obecnych lub wcześniej ukończonych szkół
  • Informacje o programach  szkoły
  • Informacje o miejscu zamieszkania w USA
  • Dokumenty finansowe potwierdzające zdolność do pokrycia kosztów edukacji i utrzymania się w USA

Krok 6. Po otrzymaniu wizy studenckiej F-1 należy powiadomić  ELI o planowanej dacie przybycia do Chicago. Miej na uwadze, że  możesz wjechać do USA nie wcześniej niż 30 dni przed rozpoczęciem nauki w ELI..

Krok 7. Przy przekraczaniu punktu celnego na lotnisku w USA musisz posiadać przy sobie:

  • Ważny paszport
  • Formę I-20 podpisaną przez szkolnego DSO (Designated School Official).
  • Ważną wizę amerykańską, która zawiera twój numer identyfikacyjny SEVIS i potwierdzenie, że jesteś studentem ELI.
  • Dokumenty finansowe potwierdzające zdolność pokrycia kosztów utrzymania w USA.

Amerykański urzędnik Biura Cel i Ochrony Granic   postawi stempel w paszporcie po podjęciu decyzji o zezwoleniu na przekroczenie granicy USA. Stempel jest niezbędnym dowodem, że legalnie przybyłeś do USA. Przez cały pobyt w Stanach Zjednoczonych trzymaj paszport w bezpiecznym miejscu.

Krok 8. WITAJ W CHICAGO! Rozpocznij naukę w English Language Institute!
Powodzenia!

 

  

If you are interested in living and studying in Chicago, please click the apply button or call us at 773-866-0111

Skype with BIR's Student Relations Specialists